اجرایی نشدن طرح زراعت چوب در خراسان جنوبی

تاریخ انتشار : شنبه ٢٥ تير ١٤٠١ - ساعت انتشار: ١٤:٤٧ - گروه خبری : آخرین اخبار

عدم استقبال مردم به دلیل خشکسالی باعث شد طرح زارعت چوب در استان اجرایی نشود.

رئیس اداره‌ی جنگل داری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی درباره اجرای طرح زراعت چوب دراستان گفت: با توجه به خشکسالی‌های ۲۰ ساله و البته نوع درختی که در این طرح باید کاشته شود، مورد حمایت و استقبال مردم قرار نگرفت.


محمودی افزود: بر اساس این طرح به افرادی که قرار است در مستثنیات کاشت درخت انجام دهند، ازطرف اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری نهال ارائه و برای دریافت تسهیلات به بانک معرفی می‌شوند.


وی گفت: افرادی که متقاضی اجرای این طرح در اراضی ملی هستند نیز زمین ملی دریافت می کنند، اما اجرای صفر تا ۱۰۰ به عهده‌ی خودشان است.


به گفته‌ی رئیس اداره‌ی جنگل داری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی با وجود اطلاع رسانی فراوان تاکنون استقبالی از این طرح نشده است که مهمترین دلیل آن خشکسالی و کمبود آب در استان است.


محمودی از انجام مکاتباتی برای تغییر این طرح برای خراسان جنوبی باتوجه به اقلیم استان خبر می‌دهد و گفت:مکاتباتی با تهران برای تغییر گونه‌های درختی و نحوه احاله مدیریت اراضی انجام دادیم، که در صورت اخذ مجوز‌های لازم شرایط اجرای طرح در استان تسهیل می‌شود.


وی با اشاره به اینکه یکی از بهترین راهکار‌ها برای جبران کمبود آب مورد نیاز طرح، استفاده از پساب است گفت: هر چند استفاده از پساب راهکار مطلوبی است، اما به طور حتم شرکت آب و فاضلاب نیز با توجه به تعهدات و تکالیف قانونی، باید درباره «بازگشت سرمایه» معادل هزینه‌ای که در این بخش می‌کند، مطمئن شود، بر این اساس تصور اینکه مشارکت در طرح‌هایی همچون زراعت چوب به زودی نتیجه دهد، قدری دشوار است.


به گفته رئیس اداره‌ی جنگل داری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی به تازگی ارقام هیبرید در کشور ما کاشته میشوند. اما لازم است در جهت معرفی ارقام اصلاح شده با تولید چوب و بهره برداری پایین، تحقیقاتی صورت گیرد تا به موفقیت در این زراعت برسیم.


محمودی گفت: نتیجه بخش نبودن طرح کاشت و زراعت چوب یکی از طرح‌هایی است که به هدف پیش بینی شده نرسید. لازمه حفظ جنگل‌های کشور، افزایش سطح جنگلی و جهش تولید در صنعت پرطرفدار چوب، حمایت دامنه دار و حقیقی از زراعت و البته سرمایه گذاری در صنعت پیشرفته و روزآمد چوب است.


وی وجود منابع مستعد آب و خاک که با توجه به خشکسالی، دچار افت و کمبود کمی و کیفی شده اند، ضعف حمایت‌های دولتی در ارائه تسهیلات و ارائه زمین‌های مستعد به کشاورزان، مشکلات بیمه‌ای و تخصیص‌های نابهنگام و ناقص، عدم استعدادیابی اراضی را ازجمله مهمترین مشکلات در زمینه توسعه زراعت چوب دراستان عنوان کرد.

 

در طرح ملی زراعت چوب، هدف توسعه کشت درختان چوبده سریع الرشد و زودبازده مانند انواع صنوبر، پالونیا و اکالیپتوس است که در آن می‌توان به تولید سالیانه ۱۵ تا ۲۰ مترمکعب در هکتار دست یافت.


استفاده بهینه از آب و خاک کشور و جلوگیری از تخریب و فرسایش این منابع، صرفه جویی ارزی با کاهش یا حذف واردات محصولات چوبی، کاستن از فشار بی رویه وارده به عرصه‌های جنگلی، توسعه فضای سبز کشور در حد استاندارد‌های جهانی و ایجاد فرصت‌های شغلی جدید به میزان ۱۷۵ میلیون نفر روز در هر سال تنها در بخش کاشت و برداشت صرفنظر از فعالیت‌های جنبی و صنایع مرتبط، از اهداف این طرح است.

 


براساس برنامه ششم توسعه، از سال ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۰ باید این طرح در ۷۵ هزار هکتار از اراضی ملی انجام می‌شد، ولی فقط در ۱۷ هزار هکتار یعنی بیست و چند درصد اجرا شده. این در حالی است که استقبال مردم از کالای چوبی با چوب ایرانی بیشتر شده. باید توجه کرد از ظرفیت اشتغال صنعت چوب هم فقط ۳۰ تا ۴۰ درصد استفاده شده است.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 

برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام :
ايميل : 
*نظرات :
متن تصویر را وارد کنید:
 

خروج