سالانه بیش از ۱۳ تن در هکتار؛ میانگین فرسایش آبی در خراسان جنوبی
میانگین فرسایش آبی در خراسان جنوبی سالانه بیش از ۱۳ تن در هکتار است.
فرسایش آبی عبارتست از جداسازی، جابجایی و از بین رفتن مواد خاک توسط آب که این فرآیند ممکن است به شکل طبیعی انجام گیرد و یا اینکه توسط فعالیت های انسان تشدید گردد. شدت فرسایش ممکن است از خیلی آهسته تا خیلی سریع بسته به خاک و شرایط آب و هوایی و محیطی متغیر باشد. قطرات مداوم باران باعث خرده شدن سنگ ها و انحلال آن ها می شود و حفره های متعددی در سنگ به وجود می آید. آب باران به صورت آب های هرز، راه سرازیری را در پیش می گیرد و به شکل جویبار های کوچک، باعث فرسایش طبقات می شود. اثرات آب های هرز در دامنه های پرشیب کوه ها به صورت شیار های متعدد مشاهده می شود. هر جریان آب حتی به شکل جویبار ساده آبرفت دارد یعنی بار مخصوصی که دال بر مواد حمل شده است و آن را در بریدگی های شیب، در نقاطی که جریان آب شدت کمتری دارد به جا می گذارد به این عمل به جاگذاری آبرفت می گویند. به جاگذاری آبرفت یا آبرفت گذاری اشکال مختلفی را به خود می گیرد این اشکال گاهی هموار و منطبق بر جریان آب بوده و گاهی هم از این انطباق خبری نیست و پادگانه ها را تشکیل می دهند. اشکال فرسایشی ناشی از عملکرد امواج را نیز می توان جزئی از اشکال فرسایش آبی در نظر گرفت.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی خراسان جنوبی با اشاره به خسارات سیل گفت: متاسفانه موضوع فرسایش خاک مغفول مانده و بیشتر توجهات روی کمبود آب است این در حالی است که فرسایش خاک تقریبا قابل جبران نیست.
یوسفی افزود: بر اساس پژوهشهای انجام شده سالانه ۱۳ تن در هکتار فرسایش خاک در استان برآورد شده که رقم قابل توجه و تاملی است و میطلبد که سیاستها و برنامههای کنترل فرسایش آبی و بادی خاک با شدت و همت بیشتر دنبال شود.
وی گفت: از ۵.۷ میلیون هکتار حوزههای آبخیز مستعد اجرای عملیات آبخیزداری تاکنون در مساحتی حدود یک میلیون هکتار عملیات آبخیزداری انجام شده است.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی خراسان جنوبی افزود:با اجرای طرحهای آبخیزداری؛ بیش از ۸ میلیون مترمکعب از سیلاب در سال زراعی جاری مدیریت و مهار شده و برآورد می شود ۳۰ تا ۵۰ درصد روانابهای استحصال شده در مخازن سازههای آبخیزداری به آبخوان نفوذ یافته است.
ارسال به دوست
نام : | |
ايميل : | |
*نظرات : | |
متن تصویر را وارد کنید: | |