ثروت مرتعی خراسان جنوبی؛
آنغوزه ۹۰میلیارد تومان سود ارزی دارد
برخی از گیاهان دارویی همانند گنجی در دل مراتع خراسان جنوبی می درخشد،آنغوزه یکی از این محصولات مرتعی است که گفته می شود بیش از 90 میلیارد تومان سود ارزی دارد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان خراسان جنوبی با بیان اینکه آنغوزه از گونههای منحصر به فرد استان است، گفت: ۲۵۰ هزار هکتار در خراسان جنوبی رویشگاه گونههای دارویی است که برای ۱۰۰ هزار هکتار آن طرح اجرایی شده است.
علیرضا نصرآبادی تصریح کرد: در این مساحت سه گیاه مزیتدار از نظر جنبه اقتصادی مورد توجه است که شامل آنغوزه، آویشن و وشا است.
به گفتۀ وی آنغوزه برای ۱۰ هزار خانوار خراسان جنوبی به صورت مستقیم و غیرمستقیم در چرخه برداشت تا انتقال، اشتغالزایی ایجاد کرده و سالیانه حدود ۵۰ تا ۶۰ تن برداشت و در آمد خالص ارزی سالیانه آن در سطح استان حدود ۹۰ میلیارد تومان است.
وی با بیان اینکه رویشگاههای اصلی آنغوزه خراسان جنوبی در شهرستانهای طبس، بشرویه و نهبندان است، عنوان کرد: این گیاه در شرق کشور مانند کرمان، یزد و اصفهان وجود دارد ولی رویشگاه خاص آنغوزه در کشور که از نوع باکیفیتترین این گیاه است و مطابق استانداردهای جهانی است، در شهرستان طبس رشد میکند.
مشکل کمبود نیروی حفاظتی
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی تأکید کرد: فروش از مجاری غیرقانونی را قبول داریم ولی به صورت معضل نیست.
نصرآبادی اضافه کرد: مجریان طرح و بهرهبرداران منطقه لازم است در این زمینه توجه ویژه داشته باشند تا شاهد این اتفاقات نباشیم و امنیت آن با این افراد است.
وی خاطر نشان کرد: ما مشکل کمبود نیروهای حفاظتی را داریم که بر اساس استاندارد باید به ازای هر ۱۰ هزار هکتار یک نفر وجود داشته باشد ولی این در میانگین کشوری هر ۱۰۰ هزار هکتار و در خراسان جنوبی ۴۳۰ هزار هکتار است.
به گفتۀ وی به همین دلیل توانایی رسیدگی به همه مراتع نیست و لازم است که دیگر دستگاهها مانند نیروی انتظامی نیز در کنار ما قرار گیرند و الزام بیشتری در این زمینه داشته باشند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی اعلام کرد: دولت به دنبال اجرای طرح مدیریت تلفیقی است که در کنار مراتع گیاهان دارویی طرحهای دیگری نیز مانند زنبورعسل نیز اجرایی شود و از سال گذشته در حال اجرای این پروژه است که هم به نفع مردم منطقه از نظر اقتصادی و هم استان است.
نبود فراوری بازار میلیاردی را به هندی ها واگذار کرد
نصرآبادی معضل اصلی خراسان جنوبی در حوزه آنغوزه را خام فروشی دانست و تأکید کرد: کشورهایی که به آنها صادرات انجام میشود مانند هندوستان با بهانه اینکه چرخه استاندارد فرآوری خود را قبول دارند از محصول خام فقط استقبال میکنند.
وی افزود: البته این یک بهانه است چرا که میدانند با فرآوری قیمت و چرخه اقتصادی آن به شدت افزایش پیدا میکند و نمیتوانند به این قیمت کم از کشورهایی مانند ما خریداری کنند.
به گفتۀ وی در همین راستا با بنیاد ملی نخبگان و شرکتهای دانش بنیان رایزنی شده تا در بخش فرآوری این محصول و دیگر گیاهان دارویی وارد شوند که در صورت اجرایی شدن حتی با محصول اندک نیز ارزش اقتصادی بالایی را به همراه خواهد داشت.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی با اشاره به خشکسالی نیز بیان کرد: کشت زراعی را با همکاری جهاد کشاورزی دنبال میکنیم و در حال الگوسازی است.
نصرآبادی اظهار کرد: خشکسالی یک موضوع جهانی است و لازم است که بهرهبرداران در بخش برداشت اشتباه، بدموقع و شدید توجه ویژه داشته باشند و با برداشت منطقی، بهنگام و مناسب، خود مراقبتی از این محصولات مزیتدار اقتصادی داشته باشند.
به گفتۀ وی خودمراقبتی بهرهبرداران از چنین مصحولاتی به سود خود آنها و منطقه است که آینده اقتصادی آنها را تأمین میکند.
ارسال به دوست
نام : | |
ايميل : | |
*نظرات : | |
متن تصویر را وارد کنید: | |