weather.ir is down
 



دوره آموزشی بهره برداری از محصولات جنگلی و مرتعی در بافق برگزار شد

تاریخ انتشار : 1402/03/29 - ساعت انتشار: ٠٨:٣٥ - گروه خبری : اخبار شهرستان

رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بافق از برگزاری دوره آموزشی بهره برداری از محصولات جنگلی و مرتعی ویژه دهیاران و اعضای شوراهای اسلامی روستاهای این شهرستان در محل دفتر رییس این اداره خبر داد.

دوره آموزشی بهره برداری از محصولات جنگلی و مرتعی با حضور کارشناس ستادی مرتع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد، رییس و کارشناس مراتع اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بافق، دهیاران و اعضای شوراهای اسلامی روستاهای بافق در محل دفتر رییس این اداره برگزار شد.

در ابتدای جلسه کارشناس ستادی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد نکاتی پیرامون موارد مندرج در کارت پروانه چرای مرتع بیان کرد.

محمدرضا احمدی اظهار داشت: پروانه چرای دام در مراتع یک مدرک موقت دولتی است که مرتعداران در قبال آن بایستی در حفظ، توسعه و احیاء اراضی مرتعی کوشا باشند.

وی با بیان اینکه مرتعداران هر ساله باید کارت پروانه چرای دام خود را با پرداخت عوارض تمدید کنند افزود: هر مرتعدار موظف است تا تابستان سال 1403 برای مرتع خود طرح مرتعداری تهیه کند و کلیه هزینه طرح های مرتعداری به عهده دامدار می باشد.

وی اضافه کرد: بهره برداری از گیاهان دارویی بدون اخذ مجوز از اداره منابع طبیعی ممنوع بوده و یک نوع قاچاق محصولات فرعی محسوب می شود و برای اخذ مجوز نیاز به طرح مرتعداری می باشد.

احمدي اضافه كرد: تهيه طرح مرتعداري به صورت الزامي و به نفع مرتعدار است كه هر چه سريعتر نسبت به تهيه آن اقدام نمايد.

کارشناس ستادی مرتع اداره کل منابع طبیعی استان یزد گفت: برای مراتع دو نوع طرح مرتعداری در نظر گرفته شده، طرح مرتعداری ساده که داخل آن گیاهان دارویی صنعتی نیست و برای مرتعی که دارای پتانسیل زنبورداری، پرورش ماهی،  گیاهان دارویی صنعتی و ... می باشد بايستي طرح مرتعداری تلفیقی نوشته می شود.

محمدرضا احمدی تصریح کرد: طرح های ساده پرداخت بهره مالکانه دولت را شامل نمی شود  اما برای طرح های تلفیقی گیاهان دارویی و صنعتی پس از کسر هزینه ی برداشت، 20 درصد فروش بر اساس قیمت پایه اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد تحت بهره مالکانه دولت مي باشد.

وی از دیگر مزایای تهیه طرح مرتعداری را بیمه کردن مرتع در مقابل خشکسالی، تگرگ و سیل ذکر کرد. 

کارشناس ستادی مرتع در ادامه به معرفی انواع گیاهان دارویی پرداخت: ممنوعه مثل پر سیاوشان، سنبل الطیب، گیاهان مجاز به مشروط:که برداشت آن ها به شرط اخذ مجوز از اداره منابع طبیعی در قالب طرح مرتعداری و صدور گواهی از اداره منابع طبیعی مثل آنغوزه تلخ، آنغوزه شیرین، اشترک، رناس، کاکوتی و مریم نخودی می باشد و اقلام مشترک: در اراضی کشاورزی خودشان کاشته و پس از بازدید کارشناسان منابع طبیعی از محل و تنظیم صورتجلسه، مجوز حمل صادر می شود.

محمدرضا احمدی میزان برداشت گیاهان دارویی صنعتی توسط هر خانوار روستایی را (ضمن حفاظت از عرصه موجود) به صورت بسيار محدود و تنها براي مصارف داخلي نه اینکه قصد جمع آوری و فروش داشته باشد را بلامانع دانسته كه در غیر اینصورت قاچاق محصولات فرعی محسوب می شود.

 

سپس رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بافق گفت: حفاظت، مدیریت و پایش رویشگاه های دارای گونه  با ارزش ژنتیکی برتر و نادر و همچنین رویشگاه های گیاهان دارویی، صنعتی و … جزو اولویت های اساسی این اداره محسوب  می شود و مرتعداران و بهره برداران نيز بايد در اين مقوله كمك كنند كه نقش شوراها و دهيارها بسيار مؤثر مي باشد.

محبوبه معتمدنیا تصریح کرد: برخی از جمله اقدامات حفاظتی اداره  برای این امر مدیریت آفات و بیماری های گیاهی، تحدید حدود و قرق ذخیره گاهها، مدیریت چرا، مدیریت بهره برداری از محصولات فرعی جنگلی و مرتعی در حد بهینه و مجاز و توسعه رویشگاه‌های گونه های حساس و باارزش می باشد.

معتمدنیا با تأکید بر اینکه سیاست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با تهیه و احاله طرحهای تلفیقی مرتعداری، اقتصادی کردن مراتع می باشد افزود: اولویت دریافت مجوز برداشت با دامداران، صاحبان پروانه چرا و فارغ التحصیلان منابع طبیعی و کشاورزی است.

این مقام مسئول با بیان اینکه با مدیریت صحیح، این مراتع می تواند منبع درآمد خوبی برای ساكنين منطقه و جوامع محلي داشته باشد خاطر نشان کرد: مرتعداران مي توانند با مراجعه به كارشناس مرتع اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان درخواست تهیه طرح مرتعداری بدهند.

رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري بافق ضمن اشاره به  آتش سوزي در عرصه هاي طبيعي اين شهرستان كه با توجه به گرم شدن هوا امكان حريق در عرصه هاي مذكور بيشتر بوده و در 5 سال گذشته حدود 10 فقره آتش سوزي در اين شهرستان اتفاق افتاده، خاطرنشان كرد:مردم طبیعت‌ دوست می‌توانند در تماس با شماره ۱۳۹ و ۱۵۰۴ کد امداد جنگل و مرتع، گزارش‌ها و اخبار خود را در زمینه آتش‌سوزی عرصه‌های منابع طبیعی، تخریب و تصرف اراضی ملی، قاچاق گیاهان دارویی، حفر چاه غیر مجاز در اراضی ملی اطلاع‌رسانی کنند تا از ورود خسارت های جبران ناپذیر به عرصه های مرتعی و جنگلی جلوگیری شود.

   

 

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج